Samarbeten

       Diabetes Sverige samverkar gärna med professionen, akademin, organisationer och företag som har samma mål               som oss – en bra och jämlik diabetesvård i hela landet. Med gemensamma krafter kan vi förbättra och utveckla                  diabetesvården och göra skillnad för fler. Här presenterar vi våra partners.

Forskning är viktig om diabetes typ 1 ska kunna utrotas. Diabetes Sverige samarbetar med Barndiabetesfonden för att samla in pengar.

Diabetesmammorna

Helena Westlin och Lotta Carlberg är föräldrar till barn med diabetes.
De har startat organisationen Diabetesmammorna, som anordnar läger för barn med diabetes och deras föräldrar. Här kan du läsa om, och anmäla dig till planerade läger i olika delar av Sverige.

Mer läsning om diabetes

”Fötterna är huvudsaken” brukar man skämtsamt säga, men för personer med diabetes kan det vara nog så allvarligt. Även om behandlingen av diabetes hela tiden förbättras och komplikationer kan undvikas är det viktigt att noga ta hand om sina fötter. Problem med fötterna innebär ofta funktionsnedsättning och försämrad livskvalitet. 

Amerikansk hemsida. Använd webbläsarens översättningsfunktion för få texten på svenska.

Föreningen är en sammanslutning av svenska barnläkare med intresse och engagemang i vården av barn med diabetes och andra endokrina sjukdomar. Föreningen är en delförening inom svenska barnläkarföreningen.

SFD är en ideell organisation som arbetar för att främja utbildning, forskning och kunskapsspridning om diabetes. SFD vänder sig främst till Läkare och Sjuksköterskor som arbetar med diabetespatienter men välkomnar även andra.

Svensk Förening för Sjuksjöterskor i Diabetesvård är en ideell förening som organiserar sjuksköterskor som arbetar med diabetes. Föreningen verkar för utveckling av diabetesvården, forskning, likvärdig kunskapsbaserad vård. Föreningen utgör också forum för remisser av utredningar och samverkar med andra organisationer vad gäller diabetesvården i Sverige.

Kunskap/Fakta /Forskning

Länkar till web-platser man kan handla diabetestillbehör på:

Druvsocker, väskor, smycken, kylfodral, smarta hjälpmedel mm.

Kläder, badkläder

Silikonskydd pumpar, ryggsäck, väskor, kylfodral

Kläder, framförallt många olika bärsystem

Det går också att hitta produkter på Amazon, Apotea och Apoteket mm.

Diabetes Samverkan Sverige är ett nationellt nätverk för intressenter inom diabetes. De erbjuder en tvärsektoriell och multidisciplinär plattform för samverkan och kunskapsutbyte, och anordnar seminarier över hela Sverige. Initiativtagare till nätverket är Medeon Science Park & Incubator och Lunds universitets diabetescentrum (LUDC). Nätverkets uppbyggnad stöds av Swelife, VINNOVA och Region Skåne.

På NDR finns en mängd uppgifter både personliga och om andra personer som vårdas för sin diabetes. Det finns statisk och det går att jämföra hur ens egen vårdcentral eller region står sig gentemot andra och riket som helhet. Det finns många sökfunktioner och filtreringsmöjligheter. Statistikuppgifterna är tillgängliga för alla men personliga uppgifter är bara åtkomliga med BankID.

diabetesportalen.se har som syfte att öka kunskapen om diabetes och vad som händer inom diabetesforskningen. Den vänder sig till alla som är intresserade av diabetesforskning – till patienter och anhöriga och till dem som i sitt arbete kommer i kontakt med diabetes. Här finns nyheter om diabetes från hela världen presenterade på ett populärvetenskapligt sätt. Dessutom har portalen fördjupningsartiklar, forskarporträtt, sammanfattningar av doktorsavhandlingar, en frågelåda och filmade föredrag.

KI i Stockholm bedriver ett omfattande forskningsarbete kring diabetes. Här finns de olika aktuella projekten samlade

diabetes.nu drivs av forskare och läkare i Göteborg. Här finns mycket information om sjukdomen, behandling och mediciner. Här finns också recept på nyttig mat för personer med diabetes och alla andra som vill må bra.

diabeteshandboken.se som drivs av diabetesläkaren Peter Fors, är en problembaserad uppslagsbok för patienter och alla inom vården som kommer i kontakt med diabetespatienter. Diabeteshandboken är inget officiellt vårdprogram men utgår från Socialstyrelsens Nationella Riktlinjer, lokala vårdprogram och aktuella konsensusdokument.

Socialt/Bloggar/ Media

Livet och Diabetes är en inspirations- och informationsblogg för dig som lever med eller nära någon med diabetes. Den drivs av Roche Diabetes Care och Accu-Chek, med visionen att alla med diabetes ska kunna leva sina liv så obegränsat som möjligt.

Dagens medicin är en facktidning med en bra hemsida, främst avsedd för professionen. Här finns många intressanta artiklar om forskning kring, och behandling av diabetes.

Robin Bryntesson, med typ 1-diabetes sedan 10 år och Frida Linnér inspirerar till motion och fysisk aktivitet. Följ dem och deras aktiviteter på bryntes.se

Två liv med diabetes är en podd där Felica och Filippa som lever med diabetes typ 1, delar med sig av sin vardag och samtalar med intressanta gäster. Följ dem här