Allt vi gör,
gör oss starka

Senaste aktiviteterna

Välkommen på föreläsningen "Bra mat för diabetes"

diabetes Sverige bjuder in till en föreläsningen  ”Bra mat för diabetes” i Malmö den 23 maj. Välkommen till en inspirerande kväll om diabetes och mat med experter inom området.
 
Presentatörer:
Thomas Magnusson (Ordförande i Diabetes Sverige)
Dr. Yang De Marinis (Assoc Prof, Prof, Lund University, University of Oxford, Shandong University), Diabetes Sverige styrelseledamot och regionsamordnare.
Daniel Möller, Leg. Sjuksköterska (City Capio Kliniken)
 
Datum: 23/5 kl. 18.30 – 20.00.
Plats: Medeon Science Park, Malmö.
 
Anmälan:
yang.de.marinis@diabetessverige.se
Kostnadsfritt – begränsade platser (max 70)!
Varmt välkommen!

Givande dialog om diabetes och fotsår vid Vitalis

I veckan var Diabetes Sverige på plats på Vitalis,  en viktigt mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg. Vår ordförande Thomas Magnusson deltog bl.a. i en workshop om hur man kan skapa bättre hälsa för personer med hög risk för fotsår samt hur personalens arbete kan utvecklas för att upptäcka och behandla fotsår för den med diabetes. Det var intressanta diskussioner om dessa frågor som rör många av oss med diabetes.

Här syns Thomas tillsammans med Leif Sundberg, Ulla Hellstrand Tang och Zacharias Sjöberg..

Vill du lära dig mer om diabetes typ 2?

Har du nyligen fått typ-2 diabetes eller har du levt med sjukdomen länge men känner att du behöver uppdatera din kunskap? Välkommen till Diabetes Sveriges digitala föreläsning ”Leva med diabetes typ 2”. En diabetessköterska kommer gå igenom vad som påverkar blodsockret, tipsa om fysisk aktivitet, mat och rekommenderade provresultat. Det ges även möjlighet att ställa frågor vid föreläsningen.
 
Erbjudande
Just nu får du 100 kr rabatt på föreläsningen och betalar endast 200 kr. Blir du medlem i Diabetes Sverige är föreläsningen gratis. Du får dessutom tillgång till fler kostnadsfria utbildningar, en fotkräm och tidningen Leva med diabetes.
 
Läs mer & anmäl dig här: https://diabetessverige.se/forelasning/

.

Inspirationskväll om diabetes typ 1 med Elin Cederbrandt

Lever du med eller i närheten av någon med diabetes? Kom och lyssna till Elin Cederbrant, grundare av ”Together against Diabetes1” och T1D-appen och inspireras av hennes arbete för att stötta personer som lever med eller nära någon med typ 1 diabetes. Elin, som själv har diabetes typ 1, startade den ideella föreningen T.A.D.1 när hon var 17 år och sedan dess har hon och hennes team bland annat delat ut 4000 specialdesignade TID-ryggsäckar till nydebuterade barn, skapat T1D-appen som laddats ned över 100 000 gånger samt tagit fram ett nationellt digital utbildning i diabetes typ 1 för förskola, skola och snart även idrottsföreningar.

När:
Måndagen den 3 juni kl. 17.00 -19.00.

Var: Landhs Bröd och Deli på Kärnekulla
Harvargatan 79, Habo.

Eventet är kostnadsfritt och Landhs hela utbud av sallad, deli mm. finns att tillgå till självkostnadspris.

Anmälan:
Anmäl dig senast den 31 maj via e-post till Evelina Karting, Diabetes Sveriges kontaktperson i Jönköping. E:post evelina.karting@diabetessverige.se 

Läs mer om Together against diabetes1

Varmt välkommen till en intressant och inspirerande kväll!

Välkommen på inspirationsföreläsning om typ 1-diabetes

Välkommen till den spännande inspirationsföreläsningen ”Känslorna, kosten och konditionen” som handlar om livet med diabetes typ 1. Här möter vi bland annat Elin Cederbrant, grundaren till Together Against Diabetes1, och fd. längskidåkaren Robin Bryntesson som delar med sig av erfarenheter, råd och tips kring en vardag med diabetes.

Föreläsningen är kostnadsfri och turnerar runt på flera orter under april-maj. Vi på Diabetes Sverige kommer finnas på plats så kom gärna förbi och prata med oss.

10 april – Skellefteå
15 maj – Ystad
16 maj -Växjö
29 maj Karlstad

Diabetes Sverige diskuterar vården i Gävleborg

Diabetes Sverige var på plats i Bollnäs vid regionfullmäktige för att diskutera diabetesvården i Gävleborg. På grund av brister i diabetesvården har Kristina Sjöström, Vänsterpartiet och Jan Lahenkorva, Socialdemokraterna lyft frågan om behovet av en god och jämlik vård för alla diabetiker i Gävleborg.

Thomas Magnusson, ordförande i Diabetes Sverige och Lotta Lagnander, kontaktperson för Diabetes Sverige i Gävleborg träffade regionpolitiker, lyssnade på debatten och samtalade med Kristina och Jan. Det var en givande dag med viktiga samtal där vi var överens om att alla diabetiker i Gävleborg måste kunna lita på att de har tillgång till en bra och tillgänglig vård.

Diabetes Sverige arbetar för en jämlik och bra diabetesvård i hela landet och nu är vi på gång att bilda en lokal förening i Gävleborg. Är du intresserad av att engagera dig eller att få mer information om vår verksamhet i Gävleborg, kontakta gärna Lotta Lagnander.

Debatt - rekommenderad behandling är nödvändig för effektiv vård

Det råder samsyn om att patienter med diabetes, etablerad hjärt–kärlsjukdom och kronisk njursjukdom behöver adekvat behandling, men idag varierar det i vilken utsträckning regionerna rekommenderar behandlingen som riktlinjerna föreskriver.  

Nu är det dags att sätta patienten i fokus. Att försäkra sig om att man använder rekommenderad behandling är nödvändig för att uppnå en effektiv vård. Då kan vi undanröja att det spelar roll var man bor och om man har andra sjukdomar.

Genom att investera i primärvården, samverka med specialister samt följa evidens och riktlinjer kan vi uppnå att rätt patient får bästa möjliga vård, skriver vi i Diabetes Sverige tillsammans med Riksförbundet HjärtLung och Njurförbundet i denna debattartikel i Altinget.

 

https://www.altinget.se/vard/artikel/hjart-karlsjuka-patienter-riskerar-allvarlig-skada-om-riktlinjer-inte-foljs

Utbildning för föräldrar till barn och tonåringar med typ 1-diabetes

Är du förälder till barn och tonåring med typ 1-diabetes? Då vill vi tipsa om vår populära digitala föräldrautbildning där du får konkreta verktyg för ett hållbart föräldraskap. På utbildningen får du metoder för kommunikation och motivation och tips om hur du kan hantera stress i vardagen. Du får även möjlighet att träffa och utbyta erfarenheter med andra föräldrar.

Kursen leds av Liselott Adesjö, KBT-terapeut med egen erfarenhet av att vara förälder till barn med typ 1-diabetes.

Utbildningen  startar den 13 mars och genomförs via zoom vi totalt  sex tillfällen under våren. (13/3, 20/3, 3/4, 10/4, 17/4, 24/4)

Kostnaden är 950 kr för dig som är medlem i Diabetes Sverige, Diabetes Stockholm eller Barndiabetesfonden.

Varmt välkommen!

De regionala skillnaderna inom diabetesvården är inte acceptabla

När man lever med en livslång sjukdom som typ-2 diabetes är det viktigt att man får rätt förutsättningar för att kunna hantera sin vardag utifrån sina individuella behov. För att kunna ta eget ansvar för sin behandling behöver man få kunskap och stöd från vården. Idag varierar förutsättningarna beroende på vilken vårdgivare man möter och det finns stora regionala skillnader i både kvalitet och tillgång till vård. 

– Den ojämlikhet som finns inom diabetesvården idag är inte acceptabel, menar vår ordförande Thomas Magnusson när han kommenterar dagens diabetesvård i denna intervju på Dagens Medicin Agenda.

 

Giving Tuesday - Tillsammans kan vi göra skillnad för fler!

I samband med Giving Tuesday vill Diabetes Sverige uppmärksamma alla våra fantastiska förtroendevalda och medlemmar som lägger ner tid, kraft och engagemang för att skapa ett bättre, tryggare och friare liv för den som lever med diabetes. Varmt tack till er alla!

Vill du också vara med och bidra till vårt arbete för en god och jämlik diabetesvård i hela landet?
Välkommen att stödja vårt arbete med en gåva – swish: 123 015 70 24

Allt stöd är välkommet, litet som stort.

Tillsammans kan vi göra skillnad för fler!

Det finns flera sätt att stödja vårt arbete för ett bättre, tryggare och friare liv med diabetes. Exempelvis genom företagssamarbeten och medlemskap.

Diabetes Sverige var på plats när HV71 mötte Leksands IF i en fullsatt arena

Det är lördagskväll den 18 november och i Jönköping är det åter dags för en spännande SHL -match! HV71 ska ta emot Dalarnas Leksand IF i hemmaarenan ”Husqvarna Garden arena”.

Redan en och en halv timme innan matchstart börjar entusiastiska HV- och Leksandsfan att fylla entrén. Det vimlar av blå-gula tröjor och halsdukar och sorlet från förväntansfulla besökare stiger i takt med att klockan tickar ner mot nedsläpp.

Där i vimlet, står vi… med en stor digitalskärm i ryggen, som förmedlar kvällens budskap och fördelarna med att vara medlem i Diabetes Sverige. Vi rycks med av glädjeyran och får många trevliga möten med människor som vill vara med och stötta! Vi delar ut tidningar och förklara att vi tillsammans kan göra skillnad, driva frågor och arbeta för en jämlik vård.

Tre perioder och två pauser senare, står HV71 som vinnare i matchen som slutar 5-3! Vi känner oss också som vinnare! Och vill rikta ett stort Tack till HV71, som möjliggjorde ett möte med 6 500 människor med olika och unika relationer till diabetes!

Evelina Karting
Kontaktperson region Jönköping, Diabetes Sverige 

Prevention och diabetesbördan i fokus

Kunskapsstyrning, prevention, utbildningsbehov i primärvården samt psykisk ohälsa bland unga med diabetes var några av de angelägna frågor som diskuterades vid Dagens Medicins temadag om diabetes på Världsdiabetesdagen. Diabetes Sveriges ordförande Thomas Magnusson och Diabetes Stockholms ordförande Emma Henriksson fanns på plats och deltog i de intressanta gruppdiskussionerna.

– Det är viktigt att dessa frågor lyfts på Världsdiabetesdagen, men vi behöver belysa livet med diabetes varje dag. Tidig upptäckt och bra behandling minskar kostnadsutvecklingen och ger bättre livskvalité för den enskilde, påpekar Thomas.

Bli medlem i Diabetes Sverige och bidra till vårt arbete för ett bättre, tryggare och friare liv med diabete

Senaste aktiviteterna

Välkommen på föreläsningen "Bra mat för diabetes"

diabetes Sverige bjuder in till en föreläsningen  ”Bra mat för diabetes” i Malmö den 23 maj. Välkommen till en inspirerande kväll om diabetes och mat med experter inom området.
 
Presentatörer:
Thomas Magnusson (Ordförande i Diabetes Sverige)
Dr. Yang De Marinis (Assoc Prof, Prof, Lund University, University of Oxford, Shandong University), Diabetes Sverige styrelseledamot och regionsamordnare.
Daniel Möller, Leg. Sjuksköterska (City Capio Kliniken)
 
Datum: 23/5 kl. 18.30 – 20.00.
Plats: Medeon Science Park, Malmö.
 
Anmälan:
yang.de.marinis@diabetessverige.se
Kostnadsfritt – begränsade platser (max 70)!
Varmt välkommen!

Givande dialog om diabetes och fotsår vid Vitalis

I veckan var Diabetes Sverige på plats på Vitalis,  en viktigt mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg. Vår ordförande Thomas Magnusson deltog bl.a. i en workshop om hur man kan skapa bättre hälsa för personer med hög risk för fotsår samt hur personalens arbete kan utvecklas för att upptäcka och behandla fotsår för den med diabetes. Det var intressanta diskussioner om dessa frågor som rör många av oss med diabetes.

Här syns Thomas tillsammans med Leif Sundberg, Ulla Hellstrand Tang och Zacharias Sjöberg..

Vill du lära dig mer om diabetes typ 2?

Har du nyligen fått typ-2 diabetes eller har du levt med sjukdomen länge men känner att du behöver uppdatera din kunskap? Välkommen till Diabetes Sveriges digitala föreläsning ”Leva med diabetes typ 2”. En diabetessköterska kommer gå igenom vad som påverkar blodsockret, tipsa om fysisk aktivitet, mat och rekommenderade provresultat. Det ges även möjlighet att ställa frågor vid föreläsningen.
 
Erbjudande
Just nu får du 100 kr rabatt på föreläsningen och betalar endast 200 kr. Blir du medlem i Diabetes Sverige är föreläsningen gratis. Du får dessutom tillgång till fler kostnadsfria utbildningar, en fotkräm och tidningen Leva med diabetes.
 
Läs mer & anmäl dig här: https://diabetessverige.se/forelasning/

.

Inspirationskväll om diabetes typ 1 med Elin Cederbrandt

Lever du med eller i närheten av någon med diabetes? Kom och lyssna till Elin Cederbrant, grundare av ”Together against Diabetes1” och T1D-appen och inspireras av hennes arbete för att stötta personer som lever med eller nära någon med typ 1 diabetes. Elin, som själv har diabetes typ 1, startade den ideella föreningen T.A.D.1 när hon var 17 år och sedan dess har hon och hennes team bland annat delat ut 4000 specialdesignade TID-ryggsäckar till nydebuterade barn, skapat T1D-appen som laddats ned över 100 000 gånger samt tagit fram ett nationellt digital utbildning i diabetes typ 1 för förskola, skola och snart även idrottsföreningar.

När:
Måndagen den 3 juni kl. 17.00 -19.00.

Var: Landhs Bröd och Deli på Kärnekulla
Harvargatan 79, Habo.

Eventet är kostnadsfritt och Landhs hela utbud av sallad, deli mm. finns att tillgå till självkostnadspris.

Anmälan:
Anmäl dig senast den 31 maj via e-post till Evelina Karting, Diabetes Sveriges kontaktperson i Jönköping. E:post evelina.karting@diabetessverige.se 

Läs mer om Together against diabetes1

Varmt välkommen till en intressant och inspirerande kväll!

Välkommen på inspirationsföreläsning om typ 1-diabetes

Välkommen till den spännande inspirationsföreläsningen ”Känslorna, kosten och konditionen” som handlar om livet med diabetes typ 1. Här möter vi bland annat Elin Cederbrant, grundaren till Together Against Diabetes1, och fd. längskidåkaren Robin Bryntesson som delar med sig av erfarenheter, råd och tips kring en vardag med diabetes.

Föreläsningen är kostnadsfri och turnerar runt på flera orter under april-maj. Vi på Diabetes Sverige kommer finnas på plats så kom gärna förbi och prata med oss.

10 april – Skellefteå
15 maj – Ystad
16 maj -Växjö
29 maj Karlstad

Diabetes Sverige diskuterar vården i Gävleborg

Diabetes Sverige var på plats i Bollnäs vid regionfullmäktige för att diskutera diabetesvården i Gävleborg. På grund av brister i diabetesvården har Kristina Sjöström, Vänsterpartiet och Jan Lahenkorva, Socialdemokraterna lyft frågan om behovet av en god och jämlik vård för alla diabetiker i Gävleborg.

Thomas Magnusson, ordförande i Diabetes Sverige och Lotta Lagnander, kontaktperson för Diabetes Sverige i Gävleborg träffade regionpolitiker, lyssnade på debatten och samtalade med Kristina och Jan. Det var en givande dag med viktiga samtal där vi var överens om att alla diabetiker i Gävleborg måste kunna lita på att de har tillgång till en bra och tillgänglig vård.

Diabetes Sverige arbetar för en jämlik och bra diabetesvård i hela landet och nu är vi på gång att bilda en lokal förening i Gävleborg. Är du intresserad av att engagera dig eller att få mer information om vår verksamhet i Gävleborg, kontakta gärna Lotta Lagnander.

Debatt - rekommenderad behandling är nödvändig för effektiv vård

Det råder samsyn om att patienter med diabetes, etablerad hjärt–kärlsjukdom och kronisk njursjukdom behöver adekvat behandling, men idag varierar det i vilken utsträckning regionerna rekommenderar behandlingen som riktlinjerna föreskriver.  

Nu är det dags att sätta patienten i fokus. Att försäkra sig om att man använder rekommenderad behandling är nödvändig för att uppnå en effektiv vård. Då kan vi undanröja att det spelar roll var man bor och om man har andra sjukdomar.

Genom att investera i primärvården, samverka med specialister samt följa evidens och riktlinjer kan vi uppnå att rätt patient får bästa möjliga vård, skriver vi i Diabetes Sverige tillsammans med Riksförbundet HjärtLung och Njurförbundet i denna debattartikel i Altinget.

 

https://www.altinget.se/vard/artikel/hjart-karlsjuka-patienter-riskerar-allvarlig-skada-om-riktlinjer-inte-foljs

Utbildning för föräldrar till barn och tonåringar med typ 1-diabetes

Är du förälder till barn och tonåring med typ 1-diabetes? Då vill vi tipsa om vår populära digitala föräldrautbildning där du får konkreta verktyg för ett hållbart föräldraskap. På utbildningen får du metoder för kommunikation och motivation och tips om hur du kan hantera stress i vardagen. Du får även möjlighet att träffa och utbyta erfarenheter med andra föräldrar.

Kursen leds av Liselott Adesjö, KBT-terapeut med egen erfarenhet av att vara förälder till barn med typ 1-diabetes.

Utbildningen  startar den 13 mars och genomförs via zoom vi totalt  sex tillfällen under våren. (13/3, 20/3, 3/4, 10/4, 17/4, 24/4)

Kostnaden är 950 kr för dig som är medlem i Diabetes Sverige, Diabetes Stockholm eller Barndiabetesfonden.

Varmt välkommen!

De regionala skillnaderna inom diabetesvården är inte acceptabla

När man lever med en livslång sjukdom som typ-2 diabetes är det viktigt att man får rätt förutsättningar för att kunna hantera sin vardag utifrån sina individuella behov. För att kunna ta eget ansvar för sin behandling behöver man få kunskap och stöd från vården. Idag varierar förutsättningarna beroende på vilken vårdgivare man möter och det finns stora regionala skillnader i både kvalitet och tillgång till vård. 

– Den ojämlikhet som finns inom diabetesvården idag är inte acceptabel, menar vår ordförande Thomas Magnusson när han kommenterar dagens diabetesvård i denna intervju på Dagens Medicin Agenda.

 

Giving Tuesday - Tillsammans kan vi göra skillnad för fler!

I samband med Giving Tuesday vill Diabetes Sverige uppmärksamma alla våra fantastiska förtroendevalda och medlemmar som lägger ner tid, kraft och engagemang för att skapa ett bättre, tryggare och friare liv för den som lever med diabetes. Varmt tack till er alla!

Vill du också vara med och bidra till vårt arbete för en god och jämlik diabetesvård i hela landet?
Välkommen att stödja vårt arbete med en gåva – swish: 123 015 70 24

Allt stöd är välkommet, litet som stort.

Tillsammans kan vi göra skillnad för fler!

Det finns flera sätt att stödja vårt arbete för ett bättre, tryggare och friare liv med diabetes. Exempelvis genom företagssamarbeten och medlemskap.

Diabetes Sverige var på plats när HV71 mötte Leksands IF i en fullsatt arena

Det är lördagskväll den 18 november och i Jönköping är det åter dags för en spännande SHL -match! HV71 ska ta emot Dalarnas Leksand IF i hemmaarenan ”Husqvarna Garden arena”.

Redan en och en halv timme innan matchstart börjar entusiastiska HV- och Leksandsfan att fylla entrén. Det vimlar av blå-gula tröjor och halsdukar och sorlet från förväntansfulla besökare stiger i takt med att klockan tickar ner mot nedsläpp.

Där i vimlet, står vi… med en stor digitalskärm i ryggen, som förmedlar kvällens budskap och fördelarna med att vara medlem i Diabetes Sverige. Vi rycks med av glädjeyran och får många trevliga möten med människor som vill vara med och stötta! Vi delar ut tidningar och förklara att vi tillsammans kan göra skillnad, driva frågor och arbeta för en jämlik vård.

Tre perioder och två pauser senare, står HV71 som vinnare i matchen som slutar 5-3! Vi känner oss också som vinnare! Och vill rikta ett stort Tack till HV71, som möjliggjorde ett möte med 6 500 människor med olika och unika relationer till diabetes!

Evelina Karting
Kontaktperson region Jönköping, Diabetes Sverige 

Prevention och diabetesbördan i fokus

Kunskapsstyrning, prevention, utbildningsbehov i primärvården samt psykisk ohälsa bland unga med diabetes var några av de angelägna frågor som diskuterades vid Dagens Medicins temadag om diabetes på Världsdiabetesdagen. Diabetes Sveriges ordförande Thomas Magnusson och Diabetes Stockholms ordförande Emma Henriksson fanns på plats och deltog i de intressanta gruppdiskussionerna.

– Det är viktigt att dessa frågor lyfts på Världsdiabetesdagen, men vi behöver belysa livet med diabetes varje dag. Tidig upptäckt och bra behandling minskar kostnadsutvecklingen och ger bättre livskvalité för den enskilde, påpekar Thomas.

Bli medlem i Diabetes Sverige och bidra till vårt arbete för ett bättre, tryggare och friare liv med diabete

På Världsdiabetesdagen sprider vi kunskap om diabetes

Idag på Världsdiabetesdagen vill vi uppmärksamma alla som lever med diabetes-
En av våra viktigaste frågor är att öka kunskapen om diabetes. När man har diabetes eller är anhörig så är kunskap nödvändig för att klara vardagen. Vården hinner inte alltid ge den information och det stöd man behöver och då finns vi där som en vän i vardagen och hjälper till att fylla kunskapsluckorna.

Men diabetesarbetet handlar också om att påverka. På nationell nivå arbetar vi med att bevaka patienternas intressen och där har vi kontakten med politiken och myndigheter samt tankesmedjor och opinionsbildare. På regional nivå handlar det om att bidra till att förbättra vardagen utifrån de riktlinjer för diabetesvården och de förutsättningar som finns på respektive ort. 

Vill du vara med och stödja vårt arbete för en bättre, tryggare och friare vardag för alla med diabetes?

Passa på och bli medlem idag så får du en härlig fotkräm för diabetsfötter samt gratis medlemskap för hela 2024. Dessutom en toppenbra tidning och möjlighet att delta i digitala utbildningar om diabetes. Och givetvis möjlighet att engagera dig i vårt arbete för en jämlik diabetesvård i hela landet.  välkommen till oss!

Vår dag går i kunskapens tecken då vi deltar i Dagens Medicins spännande temadag om diabetes och därefter blir det inspirationskväll med intressanta föreläsare i Diabetes Stockholms regi.

Vi önskar er alla en fin diabetesdag

Givande diskussioner på Diabetesdialog Stockholm

Diabetes Sverige deltog på Diabetesdialog Stockholm den 20 oktober. Att samla professionen, patienter, förvaltningen, politiken, läkemedels- och medtechrepresentanter för att tillsammans förbättra diabetesvården i Stockholm är så värdefullt och givande. Det var ett stort engagemang och många spännande idéer som presenterades vid denna  givande dag som  Diabetes Stockholm arrangerade.

Intressanta diskussioner på Sockerfria dagens 5 års-jubileum

Att visa på sockrets inverkan och betydelse för ditt välbefinnande är viktigt men fortfarande inte accepterat i alla kretsar. För Diabetes Sverige är det angeläget att sprida information om dessa frågor och vår ordförande Thomas Magnusson närvarade vid Sockerfria dagens event den 12 oktober. Kvällen bjöd på intressanta föreläsningar, diskussioner och mingel. Här syns Thomas tillsammans med Ewa Meurck som är grundare av Sockerfria dagen. 

Dialog med Medtech4Health på Medicinteknikdagarna

Det blev spännande diskussioner vid Innovation Hive Live som Medtech4Health arrangerade i samband med Medicinteknikdagarna. Diabetes Sveriges ordförande Thomas Magnusson, Lena Söderholm från MedTech4Health och Kajsa Olsson Persson från VistaFeet AB var några av dem som medverkade i gruppdiskussioner kring utmaningar inom kommunal vård och omsorg. Deltagarnas olika kompetenser och perspektiv resulterade i en mängd intressanta förslag och lösningar kring medicinteknikens roll i framtidens hälso- och sjukvård.

Vabb för vårdnadshavare till barn med diabetes typ 1 på agendan

Möjlighet till vab för vårdnadshavare till barn med diabetes är en aktuell och angelägen fråga. Diabetes Sveriges ordförande Thomas Magnusson träffade Sanne Lennström och Jessica Rodén, två (S) riksdagsledamöter i Socialförsäkringsutskottet för att diskutera denna fråga. Bakgrunden till mötet var den interpellation som deras partikollega ställt om vab för diabetesföräldrar. Se länk till den debatten: https://www.riksdagen.se/…/vab-for-diabetesforaldrar…/
 
Vi i Diabetes Sverige har engagerat oss för att vårdnadshavare ska kunna vabba när de skolar in sina barn i skolan. Idag tvingas de ta ledigt från jobbet, sjukskriva sig eller ta semester. Det borde vara en självklarhet att man ska kunna vara ledig för att hjälpa sitt kroniskt sjuka barn. I interpellationsdebatten gavs inget svar om det kommer något lagförslag i frågan. Vid vårt möte hade vi ett bra och konstruktivt samtal kring hur vi kan samverka för att få till stånd en förändring
 

Diabetes Sverige i Almedalen

Diabetes Sverige är på plats i Almedalen och diskuterar framtidens diabetesvård tillsammans med politiker, beslutsfattare, professionen och andra patientföreträdare. Vi medverkar i paneler och runda bordssamtal och diskuterar bland annat nationell diabetessamordnare, vikten av preventiva insatser för att minska komplikationer vid diabetes samt hur vi kan uppnå en jämlik diabetesvård i hela landet.

Vår ordförande Thomas Magnusson kommer även medverka i samtal kring behovet av digitaliseringen inom hälso- och sjukvården samt diskussion kring styrningen av framtidens hälso- och sjukvård. Vi hoppas vi ses och får tillfälle att diskutera hur vi tillsammans kan skapa bättre förutsättningar för oss som lever med diabetes.

En jämlik vård i fokus på Diabetes Sveriges kongress

Den 7 juni genomfördes Diabetes Sveriges kongress där man
enades om att en ökad kunskap om diabetes och en god och jämlik diabetesvård i hela landet är organisationens fokusfrågor.

Vid kongressen omvaldes Thomas Magnusson som ordförande.
– Jag är glad och tacksam över att jag har fått förtroende att leda Diabetes Sverige i ytterligare två år. Vi en växande organisation med en stark
vilja att påverka. Vårt mål är att alla som lever med diabetes får
tillgång till den vård de behöver och har rätt till. Så ser det tyvärr inte ut
idag, säger Thomas Magnusson. 

Idag är diabetesvården långt ifrån jämlik och det finns stora
skillnader i både kvalitet och utbud. Tidiga insatser, rätt behandling och ett individuellt stöd från vården underlättar vardagen för den som lever med diabetes och detta är frågor som Diabetes Sverige och våra föreningar runt om i landet fokuserar på.
Kongressen fastslog att följande frågor ska prioriteras under de kommande två
åren:

  • Personer med diabetes ska behandlas i enlighet med de nationella riktlinjerna för diabetesvård. Idag vet vi att det är många som inte får utbildning eller tillgång till vare sig dietist eller fotvård, trots att detta rekommenderas.


  • Adekvat behandling ska sättas in vid diagnosdebut, då diabetes är en sjukdom som kan ge komplikationer i andra organ om behandlingen inte är tillräckligt bra. Att vänta tills eventuella komplikationer uppstår medför onödigt lidande för personen och stora kostnader för samhället.


  • En nationell diabetessamordnare bör inrättas i syfte att skapa en mer tillgänglig och jämlik diabetesvård i hela landet.


Diabetes Sverige välkomnar nya ledamöter till styrelsen

Varmt välkomna till våra nyvalda ledamöter i styrelsen: Ingrid Christensson, Blekinge, Roshan Tofighi, Stockholm, Ulf Ahnlid, Stockholm, Evelina Karting, Jönköping och Yang De Marinis, Malmö.  

Anders Ekholm, Ella Bohlin, Petra Eurenius, Stefan Lööw samt Johnny Östh omvaldes om en period på två år.

 .

Digital kurs för föräldrar

Diabetes Sverige är väldigt glada över att kunna bjuda in till en digital kurs för dig som är förälder till ett barn eller tonåring med typ 1-diabetes. På denna kurs får du konkreta verktyg för att hantera olika utmaningar med målet att ha ett hållbart föräldraskap och en ökad livskvalité. Kursen pågår under sex tillfällen med start den 31 augusti. Kursen arrangeras i samarbete med Diabetes Stockholm och Barndiabetesfonden